Macro’s toestaan in Vertrouwenscentrum

Programmaregels zelf schrijven in VBA of een macro opnemen met de recorder, om de macro uit te voeren moet je Word of Excel toestemming geven. Om een macro uit te voeren moeten de veiligheidsinstellingen in Word en Excel (of andere Office-programma’s) dit toestaan. De instellingen die je eenmalig moet veranderen staan in het Vertrouwenscentrum.

Vooraf

Een macro in een Microsoft Office-programma als Word, Excel of Outlook kán instructies bevatten die schade aan je computer toebrengen. Daarom is het standaard dat er geen macro’s kunnen worden uitgevoerd in deze programma’s. Je kunt dit veranderen, maar bent dan zelf verantwoordelijk als macro’s schade aan de computer toebrengen.

Macro-instellingen aanpassen

Met de volgende stappen pas je de instellingen aan van Word om een macro uit te kunnen voeren. In Excel en andere Office-programma’s gaat het hetzelfde. De schermen zien er soms iets anders uit.

  1. Start Word.
  2. Open in het lint het tabblad Bestand.


  3. Klik in het menu op Opties.

  4. In het dialoogvenster Opties voor Word dat nu op het scherm staat, 1) klik je eerst in het linkervenster op Vertrouwscentrum en dan 2) klik je in het rechtervenster op Instellingen voor het Vertrouwenscentrum.


  5. In het dialoogvenster Vertrouwenscentrum dat nu op het scherm staat, 1) klik je eerst in het linkervenster op Instellingen voor macro’s, en dan 2) selecteer je in het rechtervenster de optie Alle macro’s uitschakelen, met uitzondering van macro’s die digitaal zijn ondertekend. Tenslotte 3) klik je op OK.


  6. Je bent nu terug in het dialoogvenster Opties voor Word. Klik op OK.
    Alle dialoogvensters zijn nu gesloten.

  7. Sluit Word af.

In Word staan de instellingen voor macro’s nu zo ingesteld dat macro’s uitgevoerd kunnen worden.